Wednesday, October 4, 2023

Terepgyakorlat - Gellért-hegy (2023.09.21.)

             Gellért-hegyi terepgyakorlatunk más volt, mint a többi, ugyanis itt nem csak a kőzeteké volt a főszerep, de a fotózásé is. 

            A napunkat a Gellért Szállónál kezdtük, ahol megbeszéltük, hogy a Forrásház édesvízi mészkőből van. 

            De honnan tudtuk, hogy tényleg édesvízi kőzet? 

Először is 2%-os sósavval megnéztük, hogy pezseg-e vagy sem. Mivel pezsgett, tudtuk, hogy valamilyen mészkőről van szó. Arra, hogy édesvízi, akkor jöttünk rá, amikor közelebbről szemügyre vettük a falakat, és különböző vízinövények száraira lettünk figyelmesek. 


A Forrásház után a Gellért-hegynek vettük az irányt. Felfele menet még azonosítottunk pár kőzetet, mint például a hárs hegyi homokkövet, sóskúti tengeri mészkövet, agyagot és bazaltot. 


A terepgyakorlat következő állomása a Sziklatemplom volt, mert annyira elkezdett esni az eső, hogy muszáj volt behúzódnunk előle. Nagyon szép az a hely, nagyon ajánlom mindenkinek. 


A terepgyakorlat végén a társaság kétfelé oszlott. Az egyik fele elment forrásvizeket kóstolni. A másik fele (én ezzel a csoporttal tartottam) elment először gofrizni az Ahoy!-ba


Miután mindenki megtöltötte a hasát, elmentünk egy kiállítást megnézni a Mai Manó Házába. Nekem nagyon tetszett ez a kiállítás.


A program zárásaként elmentünk egy kisebb kiállítást is megnézni a Einspach Fine Art & Photography Galériába. Az itteni kiállítás az erdőtüzekről szólt. A leglenyűgözőbb műtárgy itt szerintem a szénrajz volt. Nem is maga a műalkotás fogott meg igazán, hanem a története. Ezt ugyanis egy erdőtűzben elégett mamutfenyővel rajzolta a művész, és nagyon sok madár segélykiáltását jeleníti meg a vásznon.


Összességében ez a terepgyakorlat is nagyon élvezetes és élménydús volt!






No comments:

Post a Comment

Terepgyakorlat - Normafa (2024.05.03.)

  A mostani terepgyakorlat helyszíne a Normafa volt. Egy kicsit kitűnt a többi terepgyakorlat közül, ugyanis most különböző telefonos applik...