Sunday, May 5, 2024

Terepgyakorlat - Normafa (2024.05.03.)

 A mostani terepgyakorlat helyszíne a Normafa volt.

Egy kicsit kitűnt a többi terepgyakorlat közül, ugyanis most különböző telefonos applikációk segítségével csináltunk különböző feladatokat, miközben túráztunk. Az applikációk, amiket használtunk a következők voltak: Természetjáró, PictureThis (növényhatározó), Rock Identifier (kőzet felismerő), Picture Bird (madárhang felismerő), Geocaching. Ebben a blogbejegyzésben az appokkal kapcsolatos tapasztalataimat írom le. 

 


Természetjátó


Igazából ezt az applikációt csak arra használta a csapatom, hogy rögzítse, hogy merre jártunk, hány km-t tettünk meg és mennyi szintkülönbséget küzdöttünk le. Nekem nagyon tetszett, mivel így pontos képet kaptunk a túránkról. 

 


PictureThis (növényhatározó)


            Ezt az appot nagyon ajánlom mindenkinek! A növényt, amit be akarunk azonosítani, csak le kell fotózni, és fél pillanattal később már meg is mondja, hogy mi a növény neve. Azt szerintem fontos kiemelni, hogy a program angol nyelvű, de ha megvan a virág angol neve, akkor az internetes keresőbe való beírása után már azonnal meg is lesz a magyar név is.

            

            Ennek az appnak a segítségével tudtuk meg, hogy hogy néz ki a Magas kőris, ami a Kőris nemzetségébe tartozó, Olajfafélék családjába sorolandó fa. Vagy, hogy a Piros Gólyaorr egy lila színű, Gólyaorr nemzetségbe tartozó, Gólyaorrfélék családjába tartozó, virágzó, lágyszárú növény.

 

Piros Gólyaorr
(Képet készítette: Scholtz Julianna)


Rock Identifier (kőzet határozó)


            Hááááát...ez az app nem igazán vált be nekünk. Ugyanúgy működik, mint a PictureThis, csak kőzet kivitelben, de viszont olyan kőzetet adott ki nekünk, ami 100%, hogy nem található meg a Normafán.

 


Picture Bird (madárhang felismerő)


            Ez az applikáció nagyon tetszett. Igaz, nem volt 100%-ban tökéletes, de ahogy túráztunk az erdőben, hirtelen arcai lettek a madárcsicsergéseknek. Ez az app úgy működik, hogy egy hangfelvételt készít, és azt analizálva adja ki, hogy milyen madár adta ki a felvételen hallható hangokat. Azért mondom, hogy nem tökéletes, mert voltak olyan felismerések, ami biztos, hogy rossz volt, mert egy Amerikában őshonos faj elég kicsi eséllyel csiripel a normafai erdőben. Az alkalmazás használata közben tudtuk meg, hogy milyen a Csuszka hangja, a Kék cinegéé, a Fülemüléé és a Citromos sármányé. Azt is megtanultuk, hogy ezek a madarak mind védettek Magyarországon.

 

Csuszka
(Kép forrása: Internet)


Geocaching


            A geocaching egy modern kincskereső játék. Különböző eldugott helyeken el vannak rejtve különböző méretű ládák vagy jelszavak, amiket az appban lévő leírás és térképi koordináta segítségével lehet megtalálni. Nagyon jó játék, nagyon ajánlom mindenkinek!

 


            Ez a terepgyakorlat is nagyon élmény dús volt. Azt szerettem benne a legjobban, hogy most pedagógiai szempontok is nagyon előtérbe kerültek, ugyanis a gyerekek manapság már a telefonhoz vannak ragadva, és ezekkel az applikációkkal talán jobban fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket a természet iránt. 

No comments:

Post a Comment

Terepgyakorlat - Normafa (2024.05.03.)

  A mostani terepgyakorlat helyszíne a Normafa volt. Egy kicsit kitűnt a többi terepgyakorlat közül, ugyanis most különböző telefonos applik...