Tuesday, November 7, 2023

Terepgyakorlat - Tata (2023.10.06.)

             Október 6.-án a Varázslatos Iskolabusz Tatán állt meg. 

Először a Fényes Tanösvényt jártuk végig vezetéssel. Nagyon meglepődtünk, amikor a túravezető egy nagy távcsővel a vállán köszöntött minket, ami a túra közepén jól is jött.


Az első megállónál egy csodaszép kék tó, a Papok forrása tárult a szemünk elé, ahol kecskebékák kuruttyoltak. Annyira szürreálisan kék színe volt a víznek, hogy megkérdeztük a vezetőtől, hogy mennyi festéket öntöttek bele. Hála az égnek nem a színezéktől ilyen, hanem a tisztasága miatt.

            

            Mivel reggel mentünk, a hídról lenézve 3 tőpontyot figyelhettünk meg, ugyanis a reggelijüket várták, mert a látogatók etetni szokták őket onnan.


            Számomra a tanösvény fénypontja az volt, amikor távcsövön keresztül néztünk egy jégmadarat. Ez az egyik kedvenc madárfajom. A túravezetőnk először csak a hangjára lett figyelmes, aztán a kecses kék madár átsuhant előttünk, és landolt egy távcsővel jól belátható helyen. 


            A túra során nagyon sok állattal találkoztunk. Láttunk a fent említetteken kívül még kagylókat, kecskerákokat, fakopáncsot, zöld küllőt és vöcsköt. 


Amiket nem láttunk, de megtudtuk, hogy ezen a tanösvényen élnek, azok a nutriák, a hódok, a molnárkák, a vakondok, a vidrapókok, a csuszkák, a kárászok, a teknősök és még a lápi pócok is, akik nagyon ritka halfajok.

 

           Szeretném megköszönni a túravezetőnknek ezt a felejthetetlen élményt, aki nélkül nem lett volna ennyire élvezetes ez a program. 

   

         

A tanösvény után meglátogattuk még a Tatai Geológus Kertet, ami megint csak egy nagyon jó program volt. 

   

         A sétánk során Júra és Triász kori kőzetekkel, megalodonokkal, vöröskő bányával és sok más geológiai fogalommal ismerkedtünk meg. 

 

           Összességében ez egy nagyon jó terepgyakorlat volt.







No comments:

Post a Comment

Terepgyakorlat - Normafa (2024.05.03.)

  A mostani terepgyakorlat helyszíne a Normafa volt. Egy kicsit kitűnt a többi terepgyakorlat közül, ugyanis most különböző telefonos applik...